Nejvyšší basketbalová liga (NBA) v Severní Americe změní v sezoně 2020-2021 politiku namátkového testování hráčů na konopí. Důvodem je koronavirová krize. Navíc se spekuluje, že uvolněná pravidla testování na látky z konopí budou pokračovat po dobu neurčitou.

Testování na konopí bylo přerušeno už při dohrávce minulé sezony. "Vzhledem ke krizové situaci s pandemií jsme se dohodli s NBPA na pozastavení namátkových testů na konopí pro sezónu 2020-21 a zaměřili se na látky zvyšující výkon a zneužívání drog," řekl mluvčí NBA Mike Bass.

Michele Roberts, šéf Národní asociace hráčů v basketbalu (NBPA), který se letos připojil k představenstvu významné konopné společnosti Cresco Labs v nedávném rozhovoru předpověděl, že formální změna může přijít již „příští sezónu". "Nebudeme vystavovat hráče zbytečným rizikům. Není nutné vědět, zda jsou naši hráči na marihuanu pozitivní." dodal v rozhovoru.

Konopí a tolerance ve sportu

Komisař NBA Adam Silver nevyloučil přijetí nových zásad v oblasti testování na konopí, ale dodal, že liga musí postupovat opatrně, aby nevyslala špatnou zprávu směrem k mladé generaci. Rovněž vyjádřil podporu zkoumání lékařského potenciálu konopí.

Pokud NBA definitivně ukončí testování hráčů na THC, byl by to další příklad vývoje protidrogové politiky v národních sportovních soutěžích. Začátkem tohoto roku MLB (Major League Baseball) oznámila, že hráči již nebudou testováni na konopí, přestože jim je zakázáno propagovat v rámci sponzoringu společnosti v konopném průmyslu, který v USA zažívá obrovský rozmach.

Vedení nejvyšší profesionální ligy amerického fotbalu (NFL) se taktéž rozhodlo ukončit testování na THC.

Zdroj: www.marijuanamoment.net
Foto: Eric Barrow, benzinga.com