🕒 Doba čtení: 12 minut 

Text se věnuje rozdílům při použití různých konopných surovin ve výrobě kosmetiky nebo konopných mastí. Rozdíly jsou zásadní jak v cenách, tak samotném složení a obsahu látek.

Co je obsaženo v produktech a jaké se používají konopné suroviny k výrobě? Dalo by se říct, že nic není špatně, protože konopí lze zpracovat a využít mnoha způsoby. Nicméně je důležité si vybrat správně s ohledem na očekávanou kosmetickou funkci, popř. terapeutický účinek daného výrobku. Konopný list na etiketě ještě neznamená, že jsou ve výrobku obsaženy zpracované listy nebo dokonce květy konopí a tím pádem i terapeuticky významné kanabinoidy. Stejně tak kanabinoidy nabitý pleťový krém Vám zaručeně nemusí vyhladit mimické vrásky, protože k tomuto účelu jsou jednoduše vhodnější jiné látky.

Konopná mast vs. kosmetický přípravek

Na rozdíl od zkrášlujících kosmetických přípravků mají masti spíše ulevit od zdravotních obtíží. Bylinné masti jsou jedním z nejrozšířenějších způsobů využití terapeutického potenciálu bylin. Jsou často doporučovány jako alternativa, jež mnohdy vyřeší zdravotní problém, který člověka trápí delší dobu i přes využití mastí a pilulek na lékařský předpis. Masti mohou ulevit od problémů s ekzémy, opary, vyrážkou nebo akné. Můžou pomoci při křečích, bolestech kloubů nebo svalstva, pohmožděninách, křečových žilách, hemeroidech, alergických reakcích.
Správná volba a využití bylin podporuje hojivé procesy těla.

Při výběru masti je vhodné se řídit také tím, jaký je při výrobě využit masťový základ (lékařská vazelina, kokosový tuk, bambucké máslo atd.). To souvisí také s hloubkou vstřebávání látek nebo potřeby hydratace či mírného vysušení problematického místa.

V případě konopné kosmetiky zpravidla platí, že v přípravcích nebývá tak vysoká koncetrace látek z konopí jako např. v konopných mastech. Složení je často úplně jiné, což je dáno způsobem výroby, ale i tím, že se jedná spíše o estetické než terapeutické přípravky. To ovšem neznamená, že kosmetické přípravky nemohou pomoci s citlivou nebo suchou pokožkou, vyrážkou po holení, ekzémy, opary, akné nebo při hojení jizev. Na lupy nebo seboreu jsou vhodné šampony s konopným olejem nebo koloidním stříbrem. Konopnou lázeň uvítáte při chvilkách pohody a romantiky, po náročném dni v práci, ale i při kožních problémech a defektech.

Masážní a regenerační kosmetika je výborná při kloubních a svalových obtížích. Na relaxační, zdravotní nebo sportovní masáž oceníte nejen hřejivé a chladivé mazání. Pomáhá regenerovat pohmožděniny a může pomoci při problémech s hemeroidy i křečovými žílami.

Výroba a použité suroviny

Obsahy látek v mastičkách nebo kosmetických přípravcích se mohou významně lišit. Je to dáno tím, že rostlinu konopí je možno zpracovat různými způsoby, a získat tak více surovin s rozdílným obsahem látek.

Obecně lze říci, že k výrobě mastí nebo kosmetiky se využívá dále zpracované konopné semeno nebo konopná herba; kořen se zpracovává zřídka. Z konopných semen lze lisováním získat panenský olej, který se pro své výborné vlastnosti hojně využívá při výrobě kosmetiky nebo jako příměs do mastiček, ale i krémů či masážních gelů. Z konopné herby je možno vyrobit extrakty i výluhy. V případě některých konopných mastí bývá využíván klasický postup studené/teplé macerace konopí v masťovém základu, kdy se látky z konopí uvoňují přímo do tukového média. Výrobky, které obsahují pouze lisovaný olej ze semen nebo macerát s vodním základem, budou mít jiné využití a spektrum záběru než na kanabinoidy bohaté produkty, které jsou vyrobeny buď přímou macerací konopí, nebo s využitím celospektrálního (např. alkoholového) výtažku.

Pro orientaci dle obsahu látek bychom mohli produkty rozdělit na dvě základní skupiny:

1/ PRODUKTY S OBSAHEM KANABINOIDŮ

  • Přímý podíl konopí (konopné herby, nati) - obsah sušiny v produktech. Po maceraci se nefiltruje, materiál zůstává ve výrobku.
  • Studená/teplá macerace konopí v masťovém základu - klasický postup výroby ("domácích") konopných mastí studenou/teplou macerací.
  • Studená macerace konopí v alkoholu - další z klasických postupů, lze využít jako surovinu pro výrobu i jako hotový produkt.
  • Extrakt s vysokým obsahem kanabinoidů - zpravidla dražší produkty, které je dále možno dělit dle použitého extraktu a jeho kanabinoidního profilu:
    • full spectrum extrakt - nejúčinnější forma extraktu s celým profilem látek rostliny,
    • broad spectrum extrakt - extrakt bez THC.
  • CBD krystal (99% izolát) - neobsahuje žádné další kanabinoidy kromě izolovaného CBD nebo i CBG.

2/ PRODUKTY BEZ OBSAHU KANABINOIDŮ

  • Konopný olej ze semen - vyrábí se lisováním semen za studena.
  • Extrakt ze semen konopí - vyrábí se macerováním rozdrcených semen v alkoholovém nebo olejovém vyluhovadlu.
  • Vodní macerát s pomocným vyluhovadlem (propylenglykol, alkohol) - označován také jako "extrakt", nicméně vzhledem k použití vody jako vyluhovadla se v této surovině nachází kanabinoidy pod hladinou detekce. Z pohledu obsahu kanabinoidů je tedy vhodné tuto surovinu zařadit spíše jako vodní výluh nežli extrakt.
  • Květová voda (hydrolát) z konopí - zkapalněná pára, která prošla přes rostlinný materiál a navázala na sebe bioaktivní látky.

Není extrakt jako extrakt!

V případě, že si budete chtít koupit konopnou kosmetiku obsahující extrakt, je důležité si ověřit, o jaký typ extraktu se jedná. V principu je totiž možné označit za extrakt dvě složením úplně odlišné suroviny. Extrakt na vodní bázi nelze srovnávat s extraktem, který byl vyroben pomocí alkoholu, lékařského benzinu nebo CO2.

Konopí je bohaté kromě dalších látek hlavně na kanabinoidní sloučeniny, které jsou rozpustné např. v tucích a alkoholu a mají významný terapeutický účinek v mnoha rovinách. Využitím tohoto druhu extrakce získáme surovinu (extrakt nebo macerát) bohatou na kanabinoidy, terpeny, flavonoidy, chlorofyl, minerály, rostlinné vosky a další prospěšné látky. Výrobky obsahující tento typ extraktu nebo macerátu mají zpravidla významný terapeutický potenciál z důvodu vysokého obsahu kanabinoidů (CBD, THC, CBN, ...).

V principu můžeme jako extrakt označit i tzv. vodní výluh, který vznikne macerováním konopí ve vodě s pomocným vyluhovadlem (propylenglykol, glycerol, alkohol). Voda je považována za základní rozpouštědlo a z rostlin dokáže také "vyextrahovat" velice prospěšné látky, nicméně kanabinoidy nejsou ve vodě rozpustné a ve vodním výluhu se nachází většinou pod hranicí detekce. Výluh je bohatý na chlorofyl, sacharidy, třísloviny, saponiny, polyfenoly a ostatní látky rozpustné ve vodě. I když se podle názvosloví také jedná o extrakt z konopí, není možné ho srovnávat s extraktem bohatým na kanabinoidy, které mají prokazatelně léčivé účinky.

Bližší pohled na konopné suroviny

Dále si stručně popíšeme jednotlivé suroviny, které se používají při výrobě kosmetiky nebo mastí. Vyznat se v obrovském množství výrobků a v jejich složení není mnohdy vůbec jednoduché, proto jsme je u nás na e-shopu přesně označili už v náhledu. V rubrice rádce je také sepsán krátký návod, jak u nás nakupovat přesně, rychle a s absolutním přehledem o obsahu konopí.

  • Přímý podíl konopí (konopné herby, nati)

Surovina obsahuje kanabinoidy. Jedná se o nadzemní (zelenou) část rostliny konopí, která zahrnuje květy, listy i stonky. Někdy se též označuje jako sušina. Nejvíce kanabinoidů (THC, CBD, CBC, ...) je obsaženo v květu - v pryskyřičných žlázách zvaných trichomy. V listech je kanabinoidních látek o poznání méně, ale i listy jsou zdrojem užitečných sloučenin jako např. chlorofyl nebo flavonoidy. Stonky se víceméně nepoužívají, jedná se spíše o technickou surovinu (papír, vlákno, beton, ...). V sušině určené pro výrobu mastí nebo kosmetiky bývají stonky zastoupeny spíše jako materiál, který se do směsi dostane spolu s listy a květy konopí.

Většinou se rostlinný materiál při výrobě filtruje a odstraňuje. Jsou případy, kdy se rostlinný materiál ve výrobku ponechává - např. kvůli peelingovým vlastnostem (obsah sušiny v mýdle). Další možností je přidávání sušiny do obkladů, koupelových solí nebo bylinných lázní. Ve výrobcích tohoto typu se účinné látky vyluhují do vody a následně dochází k přímému kontaktu výluhu s místem, které je potřeba ošetřit.

  • Studená/teplá macerace konopí v masťovém základu

Surovina obsahuje kanabinoidy. Jedná se o klasický způsob využívaný např. při výrobě domácích konopných mastí. Konopná herba je smíchána s masťovým základem a vše je zahřáto na vhodnou teplotu, aby se látky obsažené v bylinném materiálu vyextrahovaly do tukového média (lékařská vazelina, bambucké máslo, olivový olej atp.) Tento cyklus se provádí zpravidla vícekrát pro maximalizaci přenosu látek do masťového základu. Výrobky jsou zaměřeny spíše terapeuticky a jsou bohaté na kanabinoidy, flavonoidy, terpeny (vonné silice) a další látky, které se dobře rozpouští v tucích.

  • Studená macerace konopí v alkoholu

Surovina obsahuje kanabinoidy. Další z tradičních a poctivých způsobů přípravy bylinných preparátů. Do alkoholu jsou naloženy nadzemní části rostlin a nechávají se macerovat v určitých podmínkách po určitou dobu. Jedná se o velice efektivní metodu, jak z rostlinného materiálu získat celý profil prospěšných sloučenin (kanabinoidy, flavonoidy, terpeny atd.). Tinktura je tedy alkohol nasycený rostlinnými látkami. Jde o výbornou surovinu pro výrobu dalších produktů, ale je možno ji využívat i samotnou v čisté formě.  

  • Extrakt s vysokým obsahem kanabinoidů

Surovina obsahuje kanabinoidy. Způsob vhodný jak pro výrobu kosmetiky, tak účinných mastí. Z konopí je získán celospektrální extrakt bohatý na kanabinoidy, flavonoidy, terpeny a další látky. Tento extrakt se poté vmíchá do masťového základu. Terapeutický potenciál se do určité míry s obsahem extraktu zvyšuje.

Produkty tohoto typu mohou být vhodné na kožní problémy, vyrážky, opary, ekzémy atp. Díky obsahu kanabinoidů také mohou podporovat hojivé procesy těla, uklidňovat podrážděnou pokožku nebo urychlovat regeneraci.

Kromě produktů s celospektrálním výtažkem jsou na trhu i produkty obsahující pouze izolovaný kanabidiol (CBD krystal) nebo tzv. širokospektrální extrakty (broad spectrum), které jsou bez THC. Studie potvrzují výroky, že celospektrální extrakty (full spectrum) jsou účinnější právě kvůli kompletnímu spektru kanabinoidů a jejich doprovodnému efektu (vzájemné spolupráci).

  • CBD krystal (99% izolát)

Surovina obsahující pouze CBD. Jedná se o surovinu ve formě krystalu/bílého prášku (bez vůně a chuti) obsahující čistý 99% kanabidiol (CBD) bez dalších látek, jež se v konopí přirozeně vyskytují. Při výrobě je z konopí nejprve získán celospektrální extrakt bohatý na kanabinoidy, flavonoidy, terpeny a další látky. Z tohoto surového extraktu se poté v laboratoři izoluje čisté CBD ve formě zmiňovaného krystalu (bílého prášku). 

Izolováním CBD přicházíme o pozitivní doprovodný efekt všech dalších sloučenin, které jsou jinak v surovém extraktu přirozeně obsaženy. Studie naznačují nižší terapeutický potenciál ve srovnání s celospektrálními extrakty, kde dochází k synergii látek, jež zvyšují terapeutickou efektivitu. Za výhodu lze považovat fakt, že je možno přesně definovat dávkování a účinky čistého kanabidiolu (CBD) - bez vlivu ostatních látek přirozeně obsažených v konopí.

  • Konopný olej lisovaný ze semen

Surovina neobsahuje kanabinoidy. Za studena lisovaný konopný olej obsahuje mnoho významných látek a nenasycených mastných kyselin Omega-3 a Omega-6 v ideálním poměru 1:3 (kyseliny alfa-linolenové a gama-linolenové). Je zdrojem vzácně se vyskytující kyseliny olejové (Omega-9). Olej dále obsahuje chlorofyl, lecitin, fytosteroly, draslík, hořčík, železo, vápník a vitaminy A, B1, B2, B6, C, D a E.

Je výborný pro péči o pokožku celého těla. Má protizánětlivé, regenerační, antibakteriální a také výrazné antioxidační účinky, a působí tak proti předčasnému stárnutí pokožky. Je vhodný pro citlivou a ekzematickou pokožku. Kosmetika obsahující za studena lisovaný konopný olej je velmi dobře snášena i citlivou pletí. Je vhodná pro ekzematiky, malé děti, těhotné i kojící ženy.

  • Extrakt ze semen konopí

Tento extrakt neobsahuje kanabinoidy (THC, CBD, CBN, ...) a je vyroben z nadrcených semen konopí, které se následně zalijí vyluhovadlem (olej nebo alkohol) a nechají macerovat. Do vyluhovadla přejdou látky rozpustné v tuku nebo alkoholu. Tato surovina je svým složením velice podobná konopnému oleji s tím, že je obohacena zmiňovanou macerací. Obsahuje tedy také mnoho významných látek a kyseliny Omega 3-6-9, chlorofyl, lecitin, fytosteroly, draslík, hořčík, železo, vápník a vitaminy A, B1, B2, B6, C, D a E.

  • Vodní macerát s pomocným vyluhovadlem

Surovina neobsahuje kanabinoidy. Vzhledem ke způsobu výroby je vhodné tuto surovinu označit spíše jako vodní výluh nebo macerát. Vyrábí se vyluhováním konopí ve vodě s pomocným rozpouštědlem (glycerol, propylenglykol nebo alkohol). Do této směsi se uvolňují především látky rozpustné ve vodě a výluh je bohatý na chlorofyl, sacharidy, třísloviny, saponiny a polyfenoly.

I tento druh suroviny má opodstatněné využití. Výluhy a odvary z bylin obecně se využívají dlouhá léta a produkty obsahující tuto surovinu (výluh) mají taktéž blahodárné účinky. I když vodní výluhy/maceráty neobsahují kanabinoidy, svůj význam v kosmetických přípravcích určitě mají.

Je vhodné ještě jednou zmínit, že i když se dle názvosloví také jedná o extrakt z konopí, není možné ho srovnávat s extraktem bohatým na kanabinoidy, které mají prokazatelně léčivé účinky.

  • Květová voda (hydrolát) z konopí

Surovina neobsahuje kanabinoidy. Jde o vedlejší produkt parovodní destilace rostlinného materiálu za účelem získání esenciálního oleje. Jinak řečeno - hydrolát je zkapalněná pára, která prošla přes rostlinný materiál a navázala na sebe bioaktivní látky. Tato surovina má více označení a můžeme se setkat i s názvy jako aromatická voda, esenciální voda nebo hydrosol. Květová voda není úplně přesné označení, protože lze získat prakticky ze všech částí rostlin. V případě konopí je možno zpracovat list i květ a použít materiál jak sušený, tak čerstvý.

Hydroláty jsou výbornými a všestrannými pomocníky v péči o vlasy i pokožku. Jsou využívány jako pleťové tonikum nebo k osvěžení i dočištění pleti. Mají vlastnost zklidnit podrážděnou pokožku po opalování, depilaci nebo po holení. Hydrolát je možno vmíchat místo vody do vyrobené pleťové masky, a posunout ji tak na vyšší úroveň účinnosti. 

V horních vrstvách pokožky vytváří aktivní hydratační a ochrannou vrstvu se zjemňujícími, uklidňujícími a regeneračními účinky. Obnovují přirozenou funkci pokožky a urychlují hojení. Hydroláty jsou vhodné pro všechny typy pleti včetně poškozené, podrážděné nebo citlivé.